Resum del BIBLOS - 2 Març 2007

8è Concurs de Punts de Llibre

Enguany hi haurà Premi del públic.

Des de fa uns dies ja teniu disponibles a la Biblioteca les Bases del Concurs de Sant Jordi. Cada participant podrà presentar un sol original, i es valoraran especialment els punts de llibre les il·lustracions dels quals tinguin com a tema l’obra del dibuixant Hergé (Tintín i altres) o el cantant Elvis Presley. D’aquesta manera des de la Biblioteca commemorem, respectivament, el centenari del naixement i els 30 anys de la mort d’aquests artistes tan prolífics.

La novetat respecte les anteriors edicions és que hi haurà un premi popular. Els usuaris amb carnet podran votar un dels punts de llibre d’entre tots els exposats al vestíbul de la Biblioteca. La votació es podrà fer del 21 d’abril al 19 de maig.


Extracte de les bases del Concurs de Sant Jordi

Els temes per al dibuix del Punt de llibre són l’obra del dibuixant Hergé i el cantant Elvis Presley.

Cada participant només pot presentar un original, il·lustrat per una sola cara i amb un pseudònim escrit a la banda de darrera.

La mida dels Punts de Llibre és de 5x20 cm. La tècnica és lliure, però ha de ser imprimible.

El punt de llibre haurà de presentar-se dins un sobre en el qual s’inclourà la butlleta de participació, que ha d’estar totalment cumplimentada.

El termini de presentació dels treballs finalitza el dia 31 de març del 2007, dissabte.

Els premis són els següents:

Categoria A
Edats de 6 a 9 anys
Premi: 40 €

Categoria B
Edats de 10 a 13 anys
Premi: 60 €

Categoria C
Edats de 14 a 17 anys
Premi: 120 €

Categoria D
Edats a partir de 18 anys
Premi: 180€

Premi del públic
Premi: 100€

Demaneu les Bases completes al personal de la Biblioteca.


NOVETAT: guies de lectura

Col·lecció per a mares i pares

Comencem a editar la col·lecció de guies de lectura dirigida a
mares, pares i educadors.

Es tracta d’unes guies que tenen per objectiu facilitar la recerca de llibres per temes d’interès (adopció, arribada de nous germans...).

Moltes vegades se’ns fa difícil explicar segons quins temes als infants (la mort, la separació dels pares) o bé tractar algun problema a nivell psicològic, relacionats amb l’autoestima, els sentiments... Per fer-ho, ens pot ser útil la consulta d’un llibre escrit per un especialista en el tema o la lectura d’un determinat conte. L’infant es podrà veure identificat amb el protagonista i d’aquesta manera aconseguirà entendre millor el món que l’envolta (la família, l’escola, els amics) i a sí mateix.


Com ho fem?

Els llibres a la Sala Infantil

A la Sala Infantil hi accedeixen infants d’edats molt diverses i amb necessitats lectores i d’aprenentatge molt variades. Per això els llibres estan distribuïts segons es tracti de documents de coneixements o d’imaginació, i aquests últims, segons l’edat dels lectors. Els documents destinats als infants porten també uns pictogrames al llom per tal de facilitar la seva localització.

Els llibres de coneixements, com a la Sala d’Adults, porten al llom una signatura alfanumèrica que ordena els llibres segons la seva temàtica (amb un codi numèric) i el seu autor (les 3 primeres lletres del cognom). Els documents per als infants incorporen una I a l’inici de la signatura.

Els llibres d’imaginació porten un gomet de colors diferents que els identifiquen segons l’edat:

I* Aaa: els llibres per a petits lectors de 0 a 5 anys es troben a la Bebeteca. Porten al llom un gomet de color blau clar.

I* Bbb: els llibres per a infants fins a 6 anys porten al llom un gomet blau fosc.

I** Ccc: els llibres per a nens i nenes de 7 a 11 anys porten al llom un gomet vermell.

I*** Ddd: els llibres per a nens i nenes d’11 a 13 anys porten al llom un gomet verd.

Els llibres mòbils (amb pestanyes o imatges en 3D) porten una pilota al final de la signatura.

Els llibres de la Col·lecció Infantil, destinats a infants fins a 6 anys i ordenats per col·leccions, porten una estrella negra al final de la signatura, darrera el gomet de l’edat.

Els llibres de la col·lecció local (autors locals o que tracten de La Garriga) porten un triangle verd al final de la signatura.


Curiositat

Quan ens pregunten qui va ser l’inventor de la impremta a
tots ens ve al cap el nom de Gutenberg i un any, el 1440.
Però aquest impressor alemany no va ser el primer del món
en utilitzar els tipus mòbils per a reproduir un text diverses
vegades d’una manera no manual.

Es té constància que a la Xina, l’any 960, es van usar els tipus
de fusta, i que el 972 es va imprimir un cànon budista. La
impremta xinesa és un invent de Pi Sheng, que el 1045 va utilitzar caracters fets d’argila, i els va perfeccionar fent models d’estany, fusta i bronze.
També a Itàlia es considera un altre l’inventor de la impremta: Pamfilo Castaldi, del qual es diu que el seu deixeble va comunicar a Gutenberg el secret de la invenció.